27 jun, 2017

Kamerabevakning mer effektivt med riktade polisinsatser

Om kameraövervakning används för att informera riktade polispatruller kan de vara ett effektivt verktyg för att minska våldsbrott. Det menar Eric Piza, kriminolog vid City University of New York, som var huvudtalare på konferensen Trygghetskamerans dag tidigare i år.

Den 26 april samlades forskare, myndighetspersoner, politiker och representanter för säkerhetsbranschen för att diskutera kameraövervakning under konferensen Trygghetskamerans dag 2017 i Stockholm. I senaste numret av Tryggare Samhälle finns ett reportage om den forskning som presenterades på konferensen.

Den amerikanska kriminologen Eric Piza var huvudtalare och berättade bland annat om sina studier av de 146 säkerhetskamerorna som finns i Newark, New Jersey.

– Övergripande hade kameraövervakningen endast en effekt på bilstölder, men när vi bröt ned det till individuella kameraplaceringar såg vi att det fanns många framgångsberättelser i staden. Vid 50 av de individuella kameraplaceringarna såg vi exempelvis signifikanta minskningar av våldsbrottslighet, sade han.

Eric Piza beskrev sedan hur han och hans kollegor försökte ta reda på vad som gjorde vissa kamerasystem framgångsrika och vissa effektlösa. De gjorde detta genom att testa vilka andra faktorer som fanns vid de kameraplaceringar där brottsligheten minskade som mest.

– Det vi såg var att ju större antal brott som upptäcktes av operatören och där detta ledde till att polisen kom i kontakt med den misstänkte på platsen, desto bättre var kameran på att förebygga brottslighet inklusive våldsbrottslighet, berättade han.

Denna upptäckt skiljer sig från mycket tidigare forskning som tyder att säkerhetskameror inte fungerar mot våldsbrott. Eric Piza berättade att han därför gjorde ytterligare en studie för att undersöka om kameraövervakningens effekter kunde stärkas med hjälp av extra kameraoperatörer som i realtid kommunicerar med proaktiva polispatruller.

– När polisen använde kamerorna mer proaktivt fungerade de mycket bättre. Totalt såg vi upp till en 50-procentig minskning av våldsbrott och upp till en 53-procentig minskning av ordningsbrott såsom offentlig narkotikaanvändning, sade han.

Denna artikel är ett utdrag ur tidningen Tryggare Samhälle. Klicka på länken nedan för att läsa hela reportaget samt resten av tidningen gratis online: http://www.tryggaresamhalle.se/Uniflip/2-2017/html5.html

Publicerad : 2017-06-27

Liknande artiklar