03 apr, 2024

Avveckling av 2G- och 3G-nät

Teknikskiftet från 2G och 3G har inletts. Senast i slutet av 2025 förväntas 2G- och 3G-näten att ha fasats ut.  

Post- och telestyrelsen (PTS) har bekräftat att landets 2G- och 3G-mobilnät kommer att stängas av i slutet av 2025. Bland annat följande operatörer har bekräftat att de kommer stänga ner både 2G och 3G i slutet av 2025: 

  • Tele2 
  • Telenor 
  • Telia 
  • Tre 

Nordiska länderna ligger i framkant när det gäller mobil teknik och är bland de första att stänga ner äldre nät. Danmark och Norge har redan stängt ner 3G och 2G kommer att stängas under 2025. 

I samband med nedstängningen så undrar många privatpersoner och företag hur det kommer påverka dem. 

Att 2G- och 3G-näten försvinner innebär att allt som är beroende av uppkoppling till dessa gamla nät slutar fungera. Det handlar om allt från äldre mobiltelefoner till larm, kortterminaler och nödtelefoner i hissar.   

Bland annat kommer trygghetslarm och larmtjänster sluta fungera om de inte är framtidssäkrade. Som användare behöver man därför se till att sin utrustning är kompatibel med 4G eller 5G. Nedstängningen kan bland annat innebära att larmsändrare behövs uppgraderas eller bytas ut – om den inte redan är kompatibel med 4G eller 5G.  

Alla enheter som endast har GPRS-överföring påverkas. Om GPRS överföringen endast stödjer 2-3G så löper man risk för att larm eller annan teknik slutar fungera helt, alternativt tappa den primära/sekundära överföringen om man har både GPRS + Ethernet överföring. Om man endast har överföring via GPRS så riskerar anläggningen att sluta fungera. 

Våra starka rekommendationer är att man ser över sin utrustning för att säkerställa fortsatt funktionalitet efter nedstängningen av 2G och 3G. Särskilt viktigt är det att se över sina enheter om man har överfallslarm som inte har stöd för 4G.  

Rapid Säkerhet är mer än gärna behjälpliga i övergången och om din anläggning/teknik skulle behöva kompletteras med rätt och framtidssäkrade komponenter! 

Har ni frågor angående detta hör av er till er installatör eller mejla/ring till oss på Rapid säkerhet så hjälper vi gärna till. 

natbyte@rapidsakerhet.se 

08 564 20 200 

Du kan även hitta mer information kring nedstängningen via www.bytnat.nu  

Liknande artiklar