17 maj, 2017

Bilder från säkerhetskameror viktiga för brottsuppklaring

Sannolikheten att British Transport Police (BTP) klarar upp ett brott är 25 procentenheter större om det finns användbara bilder från säkerhetskameror. Det visar en ny studie från Nottingham Trent University i Storbritannien.

Även om det forskats mycket om säkerhetskameror har fokus oftast varit på de brottsförebyggande effekterna. En ny studie publicerad i tidskriften European Journal on Criminal Policy and Research har dock undersökt hur kameraövervakning påverkar utredning och uppklaring av brott.

Kriminologen och före detta polisen Matt Ashby, som genomfört studien, hade tillgång till detaljerad data från British Transport Police (BTP), en specialstyrka som fokuserar på brottslighet som sker vid järnvägar. För varje brott innehöll datamängden information om huruvida det fanns bildinspelning från säkerhetskameror, om bilderna var till hjälp, och om brottet uppklarades.

Fler uppklarade brott
Kamerabilder fanns tillgängliga i utredningen av 45% av alla brott mellan 2011 och 2015 i BTP:s databas. I 64% av de fall då det fanns kamerabilder klassificerade polisen dem som ”användbara”.

Enligt studien var sannolikheten att ett brott uppklarades 25 procentenheter större när det fanns användbara bilder från säkerhetskameror. Detta gällde för de flesta brott inklusive överfall, sexualbrott och fordonsstöld.

Allra störst var skillnaden när det gäller uppklaringen av rån som låg på 9% utan användbara kamerabilder, men ökade till 56% när det fanns sådana bilder. Däremot påverkade tillgången till användbara kamerabilder inte uppklaringen av brott relaterade till droger, vapeninnehav eller bedrägeri.

Praktiska implikationer
Enligt Matt Ashby, forskaren bakom studien, har resultaten flera praktiska implikationer.

”Om kameraövervakning görs tillgängligt för brottsutredare kommer det sannolikt att vara användbart i en stor del av fallen. Åtminstone när det gäller järnvägsrelaterade brott verkar kameraövervakning vara ett kraftfullt utredningsverktyg, särskilt för mer allvarliga brott”, skriver han i studien.

Publicerad av: SecurityUser
Publicerad : 2017-05-16 

Liknande artiklar